Nederlandse Algemene Danssport Bond

Anti-doping

Dansers opgelet!

Kijk goed of je medicijnen gebruikt die onder de dopingregels vallen en waarvoor je dispensatie moet aanvragen. Hou er rekening mee dat de Dopingautoriteit op iedere wedstrijd onaangekondigd controles kan uitoefenen. Overtreding betekent over het algemeen een schorsing dus zorg dat je alles goed geregeld hebt. Zorg dat je een lijstje bij je hebt waar alle medicijnen op staan die je gebruikt, voor de dames geldt dit ook voor de pil. Informatie over de nieuwe Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS) kun je vinden op www.dopingautoriteit.nl of www.100procentdopefree.nl

 

Indien je niet zeker weet of de door jouw gebruikte medicijnen zonder dispensatie zijn toegestaan :

1. Kijk op de site van de dopingautoriteit:

http://www.100procentdopefree.nl/nieuws/artikel/64/dopinglijst-2012

2. Je kunt contact op nemen met de dopingautoriteit: dopingvragen@dopingautoriteit.nl
3. Je kunt contact opnemen met de NADB sportdirecteur


bekijk de WADA website

Verblijfsplaatsen

We kennen een Internationale en een Nationale Registered Testing Pool (RTP). Sporters in de IRTP worden jaarlijks geselecteerd door de WDSF en de NRTP wordt voor Nederland geselecteerd door de Dopingautoriteit. Hiervoor komen slechts internationale en nationale topatleten in aanmerking. In beide testing pools zijn op dit moment geen Nederlandse dansers geselecteerd. Geselecteerde sporters dienen hun verblijfplaatsen correct in te vullen in het systeem indachtig het principe dat topsporters altijd en overal gecontroleerd moeten kunnen worden.

 

Voorlichting Dopingwaaier

Er wordt elk jaar een waaier uitgebracht door de Dopingautoriteit. Deze waaier is op wedstrijden te raadplegen. Je kunt een digitale versie van de dopingwaaier vinden op:

http://www.100procentdopefree.nl/mediacenter/dopingwaaier. In deze waaier staan de procedures rondom doping te lezen alsmede de lijst met verboden middelen. Voor sporters die voor de eerste keer een dopingcontrole moeten bijwonen is een voorlichtingsfilmpje gemaakt door de Dopingautoriteit. Zie http://www.dopingoautoriteit.nl/dopingcontrole Ook kun je een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen of de online voorlichting doorlopen: http://www.dopingautoriteit.nl/voorlichting/voorlichting

 

Handige links naar meer informatie

Dansers hieronder staan enkele directe verwijzingen naar belangrijke documenten:

De Dopinglijst
De Whereaboutsbijlage
De Dispensatiebijlage
Regelgeving Minderjarigen
Regelgeving Begeleidend personeel
Regelgeving Sancties en rechtsmiddelen
Leidraad Meldingen

 

Extra informatie

Extra informatie voor Internationale sporters is te vinden op: WDSF Anti-Doping en de World Anti-Doping Agency (WADA) website.

 

 

Robert van Halder,  NADB sportdirecteur
Dr. Ineke Koeken-Crijns,  WDSF Anti-Doping Delegate