Nederlandse Algemene Danssport Bond
header-vooruitgangheader-noc-nsfheader_wdsf

Judging System 3.0 & NK

Als gevolg van de ontwikkelingen bij de WDSF betreffende jurering van onze danssport heeft het bestuur besloten om in 2018 JS3.0 toe te passen op onze NKs voor de Adults Hoofdklasse Standaard, Adults Hoofdklasse Latin en Adults 10-dans.

 

Voor genoemde klassen zullen 8 juryleden JS3.0 gebruiken vanaf de halve finale. Bij een deelname van meer dan 12 paren betekent dit:

 • Voorrondes en herkansing -> doorplaatsing op basis van crossen
 • Halve finale -> doorplaatsing op basis van JS3.0
 • Finale -> plaatsing op basis van JS3.0

Indien er 12 of minder paren zullen deelnemen zal er eerst een General Look gedanst worden om de jury toch de mogelijkheid te geven een eerste indruk op te doen. Daarna zullen dan de eventuele halve finale en de finale mbv JS3.0 beoordeeld worden.

Alléén in de finale zullen er 2 solodansen gedanst worden, hiervoor worden dezelfde solodansen gebruikt als door de WDSF bepaald voor het jaar 2018.  Voor de Standaard zijn dit de Tango en de Weense Wals. Voor de Latin zijn dit Rumba en Paso Doble.

De voorrondes, herkansing en halve finale worden volgens de normale volgorde gedanst.
Het schema voor de finales ziet er als volgt uit.

 

Standaard:

 • Solo Tango
 • Groep Engelse Wals
 • Groep Slowfoxtrot
 • Groep Quickstep
 • Solo Weense Wals

Latin:

 • Solo Rumba
 • Groep Samba
 • Groep Cha Cha
 • Groep Jive
 • Solo Paso Doble

In de 10-dans finale worden in beide disciplines 2 solodansen gedanst.

 

De danstijden van de dansen zullen in de voorronde en herkansing tussen de 1:30 minuut en 2 minuten liggen, ter bepaling door de Chairperson.
In de halve finale en finale, wanneer JS3.0 wordt toegepast, zal er minimaal 1 minuut en 50 seconden en maximaal 2 minuten gedanst worden in de groepsdansen.
De danstijd van de solodans bedraagt 1 minuut gemeten vanaf de eerste stap van de solodans.

De Paso Doble zal in alle rondes behalve de finale van het NK Adults Hoofdklasse Latin en het NK Adults 10-dans tot de 3de highlight gedanst worden. In de finale gedurende de solo Paso Doble zal er tot de 2de highlight gedanst worden.
Wellicht ten overvloede, in de A-klasse Latin zal de Paso Doble in elke ronde tot de 2de highlight gedanst worden.

We hopen de paren hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

 

 

We wensen iedereen heel veel succes met de voorbereidingen op het NK en tot ziens in mei!

 

 

Standaard

Danssport is dansen als sportactiviteit. Het slaat op dansen die in competitie- of wedstrijdverband worden beoefend. Deze pagina beschrijft de 5 (Ballroom) Standaard dansen.

 

Engelse Wals
De Engelse wals is een stijldans die in 1921 is ontstaan. De voorloper van de Engelse wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit de Verenigde Staten werd ingevoerd.
De muziek waarop een Engelse wals wordt gedanst heeft een driekwartsmaat en standaard tussen de 28 en 30 maten per minuut. Kenmerkend bij het dansen is het romantische en langzame karakter en het rijzen op tel twee tot een “hoogtepunt” op tel drie waarop alweer de daling ingezet wordt, waardoor de dans een ‘golvend’ element krijgt

 

Tango
De Danssport tango lijkt wel enigszins op de oorspronkelijke Argentijnse tango. In tegenstelling tot de oorspronkelijke tango bezit de muziek een “strikt tempo” van omstreeks 31 tot 33 maten per minuut. Daardoor is de dans wat vlakker en heeft deze een minder sensueel karakter. De strakke, staccato bewegingen, met name de hoofdacties van de dame, zijn kenmerkend voor de Danssport tango.


 

Weense wals
De Weense wals als dans is in de 18e eeuw ontstaan uit de Oostenrijkse volksdans de Landler
en het is een dans in een tamelijk snelle driekwartsmaat (standaard 56 tot meestal 60 maten per minuut)

 

Slowfoxtrot
De dans werd voor de Tweede Wereldoorlog in Europa geïntroduceerd en wordt nu gedanst op een ritme van 28/30 maten per minuut. Het betreft hier een dans in vierkwartsmaat.
De belangrijkste basis van deze dans bestaat uit de three step en de featherstep. In 1923 en later is de dans formeel vastgelegd door de Engelsen met aanvullende basispassen en figuren.

 

Quickstep
De Quickstep is een dans in vierkwartsmaat, vergelijkbaar met de maat van een snelle foxtrot. Ondanks deze gelijkenis heeft deze dans een eigen style en techniek. De muziek waarop de Quickstep wordt gedanst is levendig en heeft standaard tussen de 50 en 52 maten per minuut