Nederlandse Algemene Danssport Bond

Welkom Garde- & Showdance

Gardedance

Het gardedansen heeft zich ontwikkeld tot een van de zwaarste takken van de danssport. De dans, die veelal gebaseerd is op de polka, maar in sommige disciplines ook op marsmuziek, kent vele ingewikkelde en acrobatische figuren. In de figuren zijn onder meer Russische, Slavische en Balkan invloeden te onderkennen. De dansen worden uitgevoerd door solisten, paren en groepen.

 

Showdance

Bij het maken van een showdans kan er voor worden gekozen een bepaald thema uit te beelden en nader uit te werken (men noemt dit ook wel een ‘karakter-dans’).Dit hoeft echter niet, er kan ook voor een volledig ‘fantasienummer’ worden gekozen. Men is geheel vrij om hier de muziek bij te kiezen die men wil, maar de muziek moet natuurlijk -als voor een thema wordt gekozen- wel aansluiten bij het thema. Ook de kleding mag geheel naar eigen inzicht worden ontworpen.

Het gardedansen is aan allerlei regels gebonden. Ook voor het showdansen gelden regels, maar deze zijn in het algemeen minder strikt. Zo mag bijvoorbeeld in de muziek voor een showdans gezongen worden; bij de gardemuziek mag dat niet. Ook zijn er veel minder ‘verboden figuren’. Er zijn echter verschillende categoriĆ«n showdansen (bijvoorbeeld de categorie met tilfiguren en de categorie zonder tilfiguren) en uiteraard moeten de dansen dan ook voldoen aan de criteria die voor de desbetreffende categorie gelden.

 

Meer informatie over Garde- & Showdance kun je vinden op de website van de International Dancesport Association IDA